Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

HELD
Contact: info@b-held.be

HELD (in Dutch: HERO) are four independent contemporary art aficionados. Their initials H(uet), E(ngelen), L(ohaus), D(evriendt) make up the dynamic logo of this rather diverse group. HELD is practice-oriented and positions itself as the artist’s partner in crime. The quatuor gets into the boat steered by the artist, and sets out in search of its own platform, outside the confines of the recognizable art institutions, away from the institutional canon.

HELD is een viertal onafhankelijke affecionados van de hedendaagse kunst. Hun initialen H(uet), E(ngelen), L(ohaus), D(evriendt) vormen het voortvarende logo van deze zeer verscheiden groep. HELD is praktijkgericht en positioneert zich als partner in crime van de kunstenaar. Het quatuor stapt in de boot die ingevaren wordt door de kunstenaar en neemt daarin plaats op zoek naar een eigen podium buiten de herkenbare kunstinstellingen, weg van de institutionele canon.

Wifried Huet (Antwerpen, 1940) was o.a. de uitgever van de GA-krant (1981-1991) die zijn kunstinitiatief GA (Waasmunster, B) begeleidde. Beide waren volledig onafhankelijk en zelf-bedruipend. GA organiseerde 126 tentoonstellingen en initieerde / her-lanceerde verschillende kunstenaars zoals Guy Mees en Philippe Van Snick. In samenwerking met instituten zoals het Prentenkabinet Antwerpen, het Stedelijk Museum Amsterdam, the Arts Council of Great Britain, het VMHK in Gent, het KMSK in Antwerpen en belangrijke binnen- en buitenlandse privéverzamelingen werd er o.a. werk getoond van bv René Magritte, Bruce Nauman, Patrick Van Caeckenbergh, James Lee Byars, Gordon Matta-Clark, Marcel Broodthaers, Man Ray, etc.. Wilfried Huet is de uitgever van het internationale kunstenaarstijdschrift GAGARIN (°2000) dat de kunst uit de eerste decades van deze eeuw in kunstenaarsteksten documenteert. Onder meer Juan Muñoz, Giuseppe Penone, Anri Sala, Alfredo Jaar, Lida Abdul, Vito Acconci, Richard Serra, Ugo Rondinone en Harmony Korine schreven exclusieve bijdragen voor GAGARIN. Inmiddels werd het volledige GAGARIN-oeuvre aangekocht door het Guggenheim, het MoMA en het Metropolitan Museum of Art in New York, het Getty Research Institute in L.A. en vele andere internationale instellingen. 

Dirk Engelen (Lier, 1969) richtte in 1997 samen met Evert Crols en Sven Grooten een zelfstandig ontwerpbureau op, B-architecten, gevestigd in Antwerpen. B-architecten realiseerde projecten op alle schaalniveau's, zo maakten ze scenografie- en tentoonstellingsvormgevingen in oa de Modenatie, het MAS, BOZAR-Brussel en Tripostal voor LILLE 2010, individuele- en gegroepeerde woningen, winkels ism Veronique Branquinho en Walter Van Beirendonck, kantoren voor oa Duval-Guillaume, Quartier Des Modes in Roubaix, publieke gebouwen zoals Muntpunt in Brussel, cultuurcentrum De Grote Post in Oostende en openbare ruimten zoals de luifel op het Kiel in Antwerpen. Ieder project is een uitgewerkt antwoord op een specifieke vraag. Het resultaat zijn projecten die 'stedelijk' zijn, vrij en ongedwongen 'inrichtbaar' door de gebruikers. Dirk Engelen werkte daarnaast nog als curator en scenograaf mee aan verschillende tentoonstellingen van ERROR ONE; in 2006 voor de tentoonstelling #4 Brialmontlei, #5 Borsbeekstraat, ism kunstenaar Joris Martens en danschoreograaf Larbi Cherkaoui, in 2007 voor  #7 Just a Movie for God’s sake en in 2008 voor #9: Shadow Cabinet in Extra City ism kunstenaar Vincent Meessen.

Stella Lohaus (Wilrijk, 1968) studeerde Germaanse filologie en ging na haar studies naar New York waar zij bij Nicole Klagsbrun Gallery werkte. In stichtte in 1995 HAUS of Prints, Multiples and Drawings, een productiehuis voor kunstwerken in beperkte oplage. In 2 jaar tijd produceerde zij multiples met Jimmie Durham, Ann Veronica Janssens, Marijke van Warmerdam, Thomas Schütte, Hermann Pitz, James Welling, Fabrice Hybert en Giovanni Anselmo. In 1997 startte zij met de galerie die haar eigen naam droeg, en vertegenwoordigde nationale en internationale kunstenaars als Joëlle Tuerlinckx, Erik Van Lieshout, Manfred Pernice, John Bock, Bjarne Melgaard, Sven 't Jolle, Jan De Cock, Angel Vergara, Job Koelewijn, Dennis Tyfus, Leon Vranken, Kati Heck, etc. Naar aanleiding van het overlijden van haar vader, Bernd Lohaus, in november 2010 en een aantal niewe tendensen in het hedendaagse kunstgebeuren, besloot ze in 2011 haar aktiviteit als galeriste te beëindigen. Ze houdt zich nu deeltijds bezig met de inventarisatie van het artistieke nalatenschap van haar vader en werkte ook als "co-curator" mee aan de tentoonstelling "NowBelgiumNow" met beginnende Belgische kunstenaars (LLS 387, van 8 oktober t/m 20 november 2011). 

Isabel Devriendt (Kortrijk, 1960) is romaniste van opleiding en werkte aanvankelijk in de uitgeverswereld, o.a. bij Castrum Peregrini, Amsterdam, een uitgeverij van het Duitstalige tijdschrift in boekvorm "Castrum Peregrini. Zeitschrift für Literatur-, Kunst- und Geistesgeschichte" en aanverwante boeken in Duitse, Engelse en Nederlandse taal. Van 1994 tot 1996 was ze redactiesecretaris van het tijdschrift "Septentrion" bij de Stichting Ons Erfdeel, Rekkem. Van 1987 tot 2001 was zij medewerker en zaakvoerder van (vormen) bvba, bureau voor grafisch ontwerp en visuele communicatie, waarbij ze zich vooral toelegde op publicaties. In 2002 werkte ze als management- en organisatiemedewerker aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Sinds 2003 is ze als assistent van de directie werkzaam bij het HISK, Hoger Instituut voor Schone Kunsten, voorheen gevestigd in Antwerpen en sinds 2007 in Gent. Isabel Devriendt was medeoprichter, redactielid en vormgever van het poëzietijdschrift "facture baroque" en medelid van de stichting Pablo Nerudafonds, uitgeverij van essays en poëzie.