Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Stefanos Tsivopoulos is geboren in 1973 in Praag. Hij heeft de Griekse nationaliteit. Hij woont en werkt in Amsterdam, Athene en New York.
Zijn werken zijn tentoongesteld in solopresentaties in MuCEM, Museum voor beschavingen van Europa en de Middellandse Zee, Marseille (2014); Cycladic Museum, Athene (2014); Art Basel Miami South Beach, Miami (2013); Stella Art Foundation, Moskou (2013); ISCP, New York (2011). Hij vertegenwoordigde Griekenland in de 55e Biënnale van Venetië met zijn video-installatie ‘History Zero’.

De kunstpraktijk van Tsivopoulos kenmerkt zich door een sterke filmische taal die historische en allegorische verhalen met elkaar vermengt en door de noodzaak om de sociale, politieke en economische aspecten te onderzoeken die onze wereld vandaag de dag bepalen.

Het Griekse parlement is nauw verbonden met de geschiedenis van de moderne Griekse staat. In 2012 stond Griekenland op de rand van de economische ineenstorting en de op handen zijnde uittreding uit de eurozone werd Grexit genoemd. De twee opeenvolgende nationale verkiezingen lieten Griekenland gedurende 37 dagen zonder regering. Voor het eerst in de geschiedenis van Griekenland waren er geen plenaire vergaderingen in het Griekse parlement. Tsivopoulos heeft in die tijd van non-governance toestemming gevraagd om het leegstaande interieur van de plenaire zaal te filmen. Het is misschien de enige keer dat het Griekse parlement leeg werd gedocumenteerd, zonder zijn hoofdrolspelers. De film legt een uniek moment van stilte vast, temidden de binnenlandse en internationale politieke onrust.