Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Sergey Bratkov is in 1960 geboren in Charkov, Oekraïne. Hij leeft en werkt in Moskou, Rusland.
In 1978 studeerde hij af van het Repin Art College en in 1983 van de Polytechnical Academy. Hij maakte deel uit van het kunstenaarscollectief Litera A, waar hij semifiguratief schilderde, en hij was lid van de Rapid Response Group. In 1993 startte Bratkov de galerij Apdaun in zijn studio te Charkov. de galerij sloot zijn deuren in 1997. Hij nam deel aan de 25ste Biënnale van Sao Paolo (2002), Manifesta-5 (2004), de biënnale van Venetië (2003, 2007, 2011) de biënnale van Moskou (2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015).
Hij maakt fotoseries (reportages, staging) video's, installaties en performances. In zijn werk geeft hij een inzicht in de sociale realiteit in Rusland en Oekraïne en hij focust daarbij op het leven van de daklozen, de armen en de mensen uit de middenklasse. Hij neemt maatschappelijke problemen onder de loep en herstelt de 'kitsch van de mensen, een absurde collage van het dagelijkse leven, die typisch is aan het postsovjet tijdperk'. Zijn handtekening is het best te herkennen in zijn brutale oprechtheid en ironie. 'Om je publiek te bereiken, moet je het uitdagen', zegt de kunstenaar.

Het is moeilijk te geloven dat vijf jaar geleden niemand deze godvergeten plek kende en dat er zich vandaag het populairste health resort met modderbaden bevindt in de regio Kaban. Een plaats waar bezoekers de unieke kans krijgen om een modderbad te nemen in de krater van een uitgedoofde vulkaan. Zoals uit deze beelden blijkt, voelen patiënten zich nogal opgewonden wanneer ze in de modder worden ondergedompeld omdat tijdens het proces elektrische stromen worden opgewekt die een aantal actieve ionen door zijn of haar lichaam doet stromen.