Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Ranbir Kaleka is in 1953 geboren, grootgebracht in Patiala en heeft aan de College of Art in Chandigarh (1970-1975) gestudeerd. Hij behaalde een MA in schilderen aan de Royal College of Art in Londen in 1987. Hij heeft zowel in Groot-Brittannië als Indië gewerkt. Kaleka’s werk is tentoongesteld in musea, biënnales, stichtingen en galerijen in Venetië, Berlijn, Lisabon, Wenen, New York, Mexico Stad en Sydney en andere hoofdsteden.

“Over drie en halve decennia van artistieke activiteit heeft Ranbir Kaleka zowel een opmerkelijke verzameling van schilderijen, levendig met fantasmagorie en epische onrust als een verzameling van discipline overschrijdende werken geproduceerd die conceptualistisch raffinement met een afgestemde rijkdom van beelden combineren.” Ranjit Hoskote.

Een muur is de markering van eigenaarschap en een verdediger van persoonlijke ruimte, het is een omheinde ruimte om in te perken, het is ook een grens die de toegang blokkeert voor de waargenomen “andere”, een vreemdeling omwille van zijn/haar huidskleur, etniciteit, ras of geloof.
Een onschuldig spel van kinderen brengt hen naar de ‘andere zijde’, volwassenen volgen.
Een rondreizende theeverkoper stelt zijn theestand op.
Een gerucht?... een verden

king?... angst?... roofzucht?... rancune enz. ? Iets veroorzaakt een losbandige, rumoerige, gepanikeerde vlucht.
Terwijl we de eenzame vrouw op de droevige toon van een shehnai zien verschijnen, worstelend om de vluchtende meute in te halen, vragen we ons af of de meute de achtervolgers zijn of zij die achtervolgd worden.