Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Alex Mawimbi, voorheen bekend als Ato Malinda, Is geboren in Kenia in 1981. Zij leeft en werkt in Rotterdam. Ze heeft een MFA van de Transart Institute, New York.

Haar werken bestaan uit optredens, tekeningen, schilderijen, installaties, video’s en keramiek. Ze heeft deelngenomen aan groepstentoonstellingen in o.a. het Museum für Moderne Kunst Frankfurt am Main (2014), het National Museum of African Art, Smithsonian Institution (2015), Salon Urbain de Douala in Kameroen (2010), Brooklyn Museum (2016) en het Louisiana Museum of Modern Art in Kopenhagen (2015).

Via haar gevarieerde praktijkervaring onderzoekt Mawimbi de hybride natuur van Afrikaanse identiteit om concepten van authenticiteit te betwisten. Ze heeft met Westerse musea gewerkt om noties van een unitair Afrika – zo vaak te zien in ethnografische tentoonstellingen – tegen te gaan. Daarnaast focust ze ook op gender en vrouwelijke seksualiteit. Ze is geïnspireerd door LGBTQ-gemeenschappen wiens verhalen zelden verteld worden.

Haar kijkwijze op zowel de manier hoe Afrika door het Westen voorgesteld wordt als de politieke strijd die de LGBT-gemeenschap in Afrika levert, heeft tot het feit geleid dat het publiek haar als een vertegenwoordiger van de LGBT-gemeenschap begint te zien. Mawimbi heeft werk gemaakt van een kleine groep van mensen in Nairobi die zich met LGBT identificeren. Maar het is nog steeds belangrijk te verduidelijken dat dit werk niet het hele Afrikaanse continent vertegenwoordigt. Niettemin blijft ze dit unitaire beeld van een donker continent corrigeren.